kea2 1

Küçük Ev Aletleri Temizliği Nasıl Yapılır?

Küçük Ev Aletleri Temizliği Nasıl Yapılır?

Mutfakta keyifli vakit geçirmenizi ve işlerinizi kısa sürede tamamlamanızı sağlayan en önemli yardımcılar küçük ev aletleridir. Çay ve kahve hazırlarken ya da lezzetli bir tostla hızlıca kahvaltı yaparken hemen imdadınıza yetişirler. Tabii elektrikli ev aletlerinin de diğer mutfak gereçleri gibi temiz tutulması gerekir. Her ürünün kendine göre bir temizlik yöntemi vardır. Mikser, rondo, çay ve kahve makinelerini temiz tutarak kullanım ömrünü uzatabilirsiniz. İşte küçük ev aletleri temizliği ile ilgili bilmeniz gerekenler:

Küçük Ev Aletleri Temizliği İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Küçük ev aletleri temizliği öncesinde dikkate almanız gereken bazı noktalar bulunur. Bu noktaları şu şekilde özetlemek mümkün:

  • Küçük ev aletleri elektrikle çalışan cihazlardır. Bu cihazların doğrudan su ile teması tehlikeli olabilir. Cihazı temizlemeden önce fişini çıkarmayı unutmamanız gerekir.
  • Ağartıcı, aşındırıcı deterjanlar küçük ev aletlerinin gövdesine zarar verebilir. Renklerinin solmasına yol açabileceği gibi metal bölümlerde oksidasyona da neden olabilir.
  • Rondo, blender gibi aletleri temizlerken bıçaklarını çıkardığınızdan emin olun. Aksi takdirde kazalar meydana gelebilir.
  • Küçük ev aletlerinin akan suyun altında yıkanması doğru değil. Bunun yerine az miktarda deterjan içeren hafif nemli bir bezle temizlemek daha uygundur. Eğer cihazın bulaşık makinesinde yıkamaya uygun parçaları varsa bunları kolayca temizleyebilirsiniz.

Kettle Çay ve Kahve Makinesi Nasıl Temizlenir?

Kettle nasıl temizlenir, sorusu ile çok sık karşılaşabilirsiniz. Çünkü hızlıca su kaynatmaya yarayan bu pratik gereçlerin içinde zamanla kireç birikmesi sorunu yaşanır. Ayrıca yemek buharları nedeni ile cihazın dış yüzeyi de kirlenebilir. 

Böyle bir durumda dış yüzeyini nemli bir bezle silerek temizlemek mümkündür. İçindeki kireci ortadan kaldırmak içinse özel kettle temizleyicilerinden yararlanabileceğiniz gibi doğal yöntemlere de başvurabilirsiniz. Bir miktar karbonat ve sirke ile su ısıtıcınızın içinin tertemiz olduğunu görebilirsiniz. 

Elektrikli çay makinesi nasıl temizlenir, sorusunun cevabı da oldukça basit. Cam, metal ya da seramik demlik bölümünü akan suyun altında yıkayabilirsiniz. Su kaynatma bölümünü ise kettle da olduğu gibi temizleyebilirsiniz. 

Kettle ve çay makinesi ile ilgili temizlik yöntemlerini öğrendikten sonra kahve makinesi nasıl temizlenir, sorusu aklınıza gelebilir. Filtre kahve makinelerinin gövdeden ayrılabilen parçalarını elde ya da makinede yıkayabilirsiniz. Sabit parçalar için de nemli bir bez kullanabilirsiniz. 

Türk kahvesi makinelerinin cezveleri her kullanımdan sonra yıkanmalıdır. Isıtıcı bölümleri ise ara ara silinerek kolayca temizlenebilir.

Küçük Ev Aletleri Temizliği Nasıl Yapılır?

Küçük Ev Aletleri Temizliği: Rondo Temizliği

Mutfaktaki en pratik yardımcılardan biri rondolardır. Rondo çeşitleri pek çok parçadan oluşur. Rondo nasıl temizlenir, sorusuna cevap arıyorsanız öncelikle bu parçaları birbirinden ayırmanız gerekir. 

Elektrik bağlantısı olan gövdeyi silerek, diğer parçaları yıkayarak temizlemek mümkün. Rondonuzun bıçaklarını elde yıkamaya özen gösterebilirsiniz.

Küçük Ev Aletleri Temizliği: Mikser Temizliği

Lezzetli bir kek pişirmek, tadına doyulmaz tatlılar hazırlamak ya da çorbalarınızı pürüzsüz bir kıvama getirmek için mikserlerden daha iyi bir yardımcı bulamazsınız. Mikser temizliği sanıldığı gibi karmaşık değildir. Mikser uçlarını bulaşık makinesinde kolayca yıkayabilirsiniz. 

Mikserin dönme hızı nedeniyle hamur parçaları, un gibi gıda ürünleri gövdeye bulaşabilir. Bu durumda mikserin elektrik bağlantısını kestikten sonra nemli bir bezle iyice silmeniz gerekir. Hamur parçalarını silmeyi ertelerseniz kuruyup mikserin gövdesine yapışabilir. Böyle bir durumda temizlemekte zorlanacağınız gibi hijyen açısından da olumsuz sonuçlar yaratabilir.

Tost Makinesi Nasıl Temizlenir?

Tost makinesi temizliği düzenli olarak yapılması gereken bir işlemdir. Peynirin ve şarküteri ürünlerinin yağı, ekmek kırıntıları tost makinesinin plakaları arasında birikebilir. Çoğu tost makinesinin plakaları gövdeden kolayca ayrılır ve bulaşık makinesinde yıkamaya uygundur. 

Kuru bir bez ya da süngerle plakanın üzerindeki fazlalıkları alarak bulaşık makinesinde kolayca yıkayabilirsiniz. Gövde bölümünü kırıntılardan arındırmanız ve yağlı kısımları deterjanlı bezle silmeniz önemli. Küçük ev aletlerinin düzenli bakımını ve temizliğini yaptığınızda onları uzun yıllar boyunca keyifle kullanabilirsiniz.