et tantuni 3

Et Tantuni Nasıl Yapılır? Et Tantuni Tarifi

Tadıyla Damakları Şenlendiren Et Tantuni Tarifi

et tantuni 0

Tantuni, Türk mutfağının lezzetli aynı zamanda popüler yemeklerinin başında gelir. Genellikle lavaş ekmeği üzerinde dana veya tavuk eti, domates, biber, soğan, baharatlarla hazırlanır.

Yoğurtlu et tantuni, lezzetli sosları ve kendine özgü sunumuyla damaklarda unutulmaz bir tat bırakır. Sokak lezzeti olarak da tercih edilen tantuni, pratik bir atıştırmalık seçeneğidir. Et tantuni malzemeleri güveç ekmek ya da lavaş ekmeği arasında servis edilen etin lezzetiyle taze sebzelerin uyumunu bir araya getirir. 

Et tantuni tarifi oldukça basittir ve evde kolayca hazırlanabilir. Evde et tantuni yaparak benzersiz bir lezzet elde edebilirsiniz. Bu sayede lezzetli bir atıştırmalığı kendi mutfağınızda deneyimlemiş olursunuz. Tarifte istediğiniz baharatları, sebzeleri kullanabilir, kendi damak zevkinize göre özelleştirmeler yapabilirsiniz.

Evde rahatlıkla yapabileceğiniz bu yemek, hızlı ve doyurucu bir yemektir. Yumuşak lavaş içindeki et ve taze sebzeler, her lokmada ayrı bir zevk sunar. Bu yiyeceği yaparak, aileniz ve misafirlerinizle bu lezzeti paylaşabilir ve özel anlarınızın tadını çıkarabilirsiniz.

et tantuni 1

Et Tantuni Nasıl Yapılır?

Bu yiyecek özellikle sokak lezzeti olarak popülerdir. Et tantuni nasıl yapılır diye merak ediyorsanız takip edebileceğiniz bazı adımlar bulunur.
Et tantuni yapımı için, dana etini bıçak seti yardımıyla ince şeritler halinde doğrayın. Daha sonra bir kabın içine yarım limonun suyunu, 2 yemek kaşığı sıvı yağı, dövülmüş sarımsakları, tuzu, karabiberi ve isteğe bağlı olarak pul biberi ekleyin. Tüm malzemeleri iyice karıştırarak marinasyon sosunu elde edin.
Marinasyon sosunu, doğradığınız dana etine ekleyin. Etleri iyice karıştırarak sosla buluşmalarını sağlayın. Ardından, etlerin sos içinde en az 1 saat dinlenmesi için buzdolabında bekletin. Bu süre, etin lezzetinin daha derinlere işlemesini sağlar.
Marine olan etleri yüksek ateşte ısıtılmış bir tava veya ızgarada pişirin. Etleri ara ara çevirerek her iki tarafının da kızarmasını sağlayın. Bu şekilde etlerin üzerinde karamelize bir yüzey oluşacaktır. Pişmiş etleri bir tabağa alın ve dinlenmeye bırakın.
Lavaş ekmeğini ıslak bir bezle hafifçe nemlendirin. Bu, lavaşın daha esnek olmasını ve daha kolay şekil almasını sağlar. Nemlendirilen lavaşı da birkaç dakika dinlendirin.
Tantuni servisi için hazırlıklara başlayın. Dinlenen lavaş ekmeğini düz bir zemine serin. Üzerine pişmiş etleri, ince dilimler halinde doğradığınız marulu, domates dilimlerini, salatalık dilimlerini ve maydanozu yerleştirin. İsteğe bağlı olarak, sumak ve nar ekşisi gibi ekstra lezzetler ekleyebilirsiniz.
Lavaşı rulo şeklinde sıkıca sarın. Diğer tantunileri de aynı şekilde hazırlayın. Tantuni rulolarını kesmek için dilimleyici veya bıçak kullanabilirsiniz.
Yemeğinizi hazırlarken Karaca mutfak tekstili ürünlerini de kullanarak hem etrafın hem de üstünüzün kirlenmesini engelleyebilirsiniz. Ev yapımı et tantuniyi sıcak servis yapmayı da unutmayın. Et Tantuni malzemeleri için okumaya devam edin.

et tantuni 0

Et Tantuni

Malzemeleri uygun adımlarla pişirerek pratik ve lezzetli bir şekilde et tantuniyi hazır hâle getirebilirsiniz.
Hazırlama Süresi 10 dakika
Pişirme Süresi 30 dakika
Toplam Süre 40 dakika
Kategori Ana Yemek
Mutfak Türk Mutfağı
Porsiyon 6
Kalori 379 kcal

Et Tantuni Yaparken Kullanabileceğiniz Ev Aletleri

Et Tantuni Malzemeleri
  

  • 600 gram dana eti
  • 1 adet kuru soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • 2 orta boy domates
  • Tuz
  • Kırmızı toz biber
  • Sumak
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı sıcak su
  • Lavaş

Et Tantuni Nasıl Yapılır
 

  • Küçük parçalar hâlinde doğranan etleri kızgın tavada kavurun.
  • Etler suyunu çekince yağını ekleyin.
  • Ardından soğanları ekleyerek kavurmaya devam edin.
  • Soğanlar yumuşayınca domatesleri ekleyin.
  • Suyunu, tuzunu ve baharatlarını ekledikten sonra bir süre pişmeye bırakın, sıcak servis edin.

Besin Değeri

Serving: 262gCalories: 379kcalCarbohydrates: 19.05gProtein: 43.62gSaturated Fat: 50.34gCholesterol: 501mgSodium: 979.07mgPotassium: 363.38mgVitamin A: 24992.64IUVitamin C: 17.79mgCalcium: 26.76mgIron: 8.99mg
Etiket et tantuni, et tantuni tarifi

Et Tantuni Yapmanın Püf Noktaları

Et tantuni hangi etten yapılır sorusu merak konusudur. Genelde dana eti tercih edilir. Yağlı ve yumuşak dokulu olan diğer seçenekler de kullanılabilir. Et tantuni etin neresinden yapılır sorusuna bonfile ya da kontrfile olarak cevap verilebilir. Tarifi hazırlamanın püf noktaları şöyledir:

  • Etleri bıçak yardımıyla ince şeritler hâlinde doğrayın. Bu, etlerin daha hızlı pişmesini ve lezzetin daha iyi dağılmasını sağlar.
  • Tavayı iyi şekilde ısıtın ve sıvı yağ ekleyin. Etleri ekleyip yüksek ateşte kısa süreli ve hızlı bir şekilde pişirin. Etlerin sulu kalması önemlidir.
  • Baharatları doğru oranda kullanın. Karabiber, kimyon, pul biber gibi baharatlar tarifin lezzetini artırır.
  • Soğanları ve yeşil biberleri ince dilimler hâlinde kesin. Etlerle beraber Karaca tava içerisine ekleyin ve hızlı bir şekilde karıştırın.

Tantuni ekmeğini hafifçe ısıtın. Ekmeklerin yumuşak olması ve içerisine dökülen sulu etin lezzetini tam anlamıyla çekmesi önemlidir.

Et Tantuni Sunum Önerileri

et tantuni 2

Et tantunileri servis yaparken, yanına mutlaka limon dilimleri ekleyin. Limon, etin tazeliğini ve lezzetini artırır. Tantunileri dürüm şeklinde sarılmış olarak sunun. Bu sırada gerekirse hafifçe ısıtmanız önerilir. Et tantuni yanına ne gider sorusunun cevabı, patates kızartması, közlenmiş biber, pilav, cacık veya salata olacaktır.

Garnitür olarak marul, domates, soğan gibi sebzeleri de yanında sunabilirsiniz. Bu sebzeler tantuninin lezzetini tamamlar. Sos olarak acı soslar, yoğurtlu soslar veya sarımsaklı yoğurt tercih edebilirsiniz.