element 1 4

Tek Kişilik Yatak Ölçüleri Nelerdir ve Uygun Nevresim Nasıl Olmalıdır?

Kaliteli ve derin bir uyku, insanların bütün gününü etkileyen başlıca etmenlerden biridir. Her insan, yoğun ve yorucu bir günün ardından yatağına girerek dinlenmek ve uyumak ister. Eğer her şey doğru ayarlanmışsa, kaliteli bir uykunun keyfini çıkarabilirsiniz. Buna karşın eğer yatağınızla ilgili bazı sorunlar varsa, bu uyku düzeninizi ve uyku kalitenizi derinden sarsacak problemler yaratabilir. Kötü bir gece uykusu, hem psikolojik olarak hem de fiziksel olarak olumsuz geçen bir günün habercisi gibidir.

İnsanların uyku ihtiyacı değişkenlik gösterir. Buna karşın yetişkin bir insanın 7 ila 9 saat aralığında uyuması gerekir. Eğer en az 7 saat uyuyamıyorsanız ya da gece sürekli uyanıyorsanız, sabahları enerjik ve dinç uyanamıyorsanız bu uyku kalitenizde bir sorun olduğunun göstergesidir. Uyku kalitesinde yaşanan sorunların makul şüphelisi ise yataklardır. Yatağınızın boyu, sizin için ideal mi? Öncelikle bunu sorgulamanız gerekir. Bu yazımızda tek kişilik yatak ölçülerini inceleyerek, yalnız uyuyanlara daha kaliteli bir uyku için ipuçları vereceğiz.

Tek Kişilik Yatak Ölçüleri Nedir?

Kaliteli ve konforlu bir gece uykusu için doğru bir yatağa sahip olmak tek başına yeterli değildir. Bunun yanı sıra yeterli bir uyku alanına, doğru boyutlarda nevresim takımına da ihtiyacınız vardır.

Tipik olarak bir kişinin yatay biçimde 75 cm uyku alanına sahip olması gerekir. Buna karşın bu hesap kesin bir reçete değildir. Bu alan, fiziksel özelliklere göre değişkenlik gösterecektir. Yatak ölçüsü seçiminde boyunuza, kilonuza ve yatak odası hacmine göre bir tercihte bulunmanız avantaj sağlayacaktır. Peki, tek kişilik yatak ölçüleri nelerdir? Tek kişilik yatakların ölçülerini 3+1 olarak ifade edebiliriz. Bunların üçü tek kişilik yataklara aitken bir tanesi ise bir buçuk kişilik olarak tabir edilen yatağa aittir. 

Bu yatakların ölçüleri; 90 x 190 cm, 90 x 200 cm, 100 x 200 cm ve 120 x 200 cm ebatlara sahiptir. Tek kişilik yataklar genellikle bazalarla birlikte kullanırlar. 90 x 200 cm tek kişilik yatak, uzun boylu çocuklar ve yetişkinler için son derece idealdir. Bu standardın üzerinde ebatlara sahip bir yataktır. 100 x 200 cm tek kişilik yataklar ise, daha fazla uyku alanına sahip olmak isteyen, konfordan hoşlananlar için son derece idealdir. Bu yataklar genellikle yetişkinler için kullanılır. 120 x 200 cm yataklar ise tek kişilik sınıfına alınmamaktadır.

Yatak ölçüleri tek kişilik olabileceği gibi bir buçuk kişilik olarak da tasarlanabilir. Bu yataklar bir kişi için geniş ancak iki kişi için fazlasıyla dardır. Özellikle yaşı ilerlemiş ve gece çok sık hareket edenler için bu tip yataklar önerilir.

Standart Tek Kişilik Yatak Ölçüleri Nedir?

90 x 190 cm ölçüsündeki tek kişilik yataklar standart olarak ifade edilirler. Bu yataklar tek kişi uyuyanlar için ideal olarak adlandırılan boyutlara sahiptir. Hem boyu uzun çocuklar hem de yetişkinler için son derece uygun bir seçenektir. Standart tek kişilik yatakları özellikle genç yetişkinlerin odalarında görebilirsiniz.

Standart tek kişilik yatak ölçüleri evlerde özellikle ufak odalarda kullanılmaya çok uygundur. Fazla yer kaplamayan ve ergonomik olan bu yatakların sıklıkla kullanılma nedenlerinden biri de budur. 

Standart tek kişilik yatak ölçüsü boyutunun her ülkede aynı olmadığının da bilinmesi gerekir. Özellikle bazı Asya ülkelerinde bu ölçüler değişkenlik gösterebilir.

Peki, hangi yatak ölçüsüne göre? Yatak ölçüsü belirlemek için dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır.

Tek Kişilik Yatak Ölçüsü Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tek kişilik bir yatak almak istiyorsunuz ama hangi yatak ölçüsü size daha uygun? Bunun kararını ancak sizin fiziksel durumunuz, uyku hareketliliğiniz, konfor alışkanlığınız ve odanızın hacmi verecektir. Tüm bu kriterleri yan yana getirerek kendiniz için, uygun ölçülere sahip bir yatağı tercih edebilirsiniz.

Öncelikle odanızın hacmine göre bir tek kişilik yatak tercihinde bulunmanız gerekir. Yatak, odayı çok fazla daraltmamalıdır. Bunun yanı sıra tipik olarak, boyunuza oranla 15 cm daha uzun bir yatak seçimi yapmanız genel olarak kabul gören bir ölçüdür. Eğer gece çok hareketli uyuyorsanız, biraz daha geniş bir yatak almanız daha avantajlı olacaktır. Yatak seçimi yaparken mutlaka kilonuzu da hesaba katmanız gerekir. 

Tek Kişilik Yatak Örtüsü Ölçüleri Ne Olmalı?

Yatak örtüleri genel olarak dekorasyon amacıyla kullanılırlar ve yatak odanızı çok şık gösterirler. Tek kişilik yatak örtüsü ölçüleri ise yatağın ebatlarına göre seçilmelidir. Tek kişilik yatak örtüleri tipik olarak 160×240 cm ebatlarındadır. Bu standart bir tek kişilik yatak için uygun ölçüdür. Bunun yanı sıra; 150×220 cm, 160×220 cm gibi farklı seçenekleri bulmak da mümkündür. Bu seçenekler, örtünüzün yataktan ne kadar sarkmasını istediğinize göre seçilebilir. Bunun üzerindeki yatak ölçüleri için 180×240 boyutlarına sahip yatak örtüleri tercih edilebilir.

Bunların yanı sıra nevresim boyutlarını da yatağa uygun olarak seçmek gerekir. Kaliteli bir uykunun kriterlerinden biri de uygun ebatlara sahip nevresimlerdir. Standart bir tek kişilik yatak için 160×220 cm ebatlarında bir nevresim tercih edilebilir. Karaca Home White Collection Castello %100 Pamuk Tek Kişilik Puntolu Nevresim Takımı Beyaz bu nevresim takımlarına örnek olarak verilebilir. 90×200 cm ve 100×200 cm ölçülerindeki yataklar için 160×240 cm ebatlarındaki nevresimler ideal olacaktır. Bir buçuk kişilik yataklar için ise 200×220 cm ölçülerine sahip nevresim modelleri tercih edilmelidir.

Karaca Home Comfort Zone Serisi içinden kişisel zevklerinize uygun tek kişilik uyku setlerini inceleyerek seçimler yapabilirsiniz. Ayrıca seride bulunan Smart Comfort seti ile çift taraflı kullanım sağlayarak yatak odanızda çeşitli uyumlar yakalayabilirsiniz. Karaca Home Smart Comfort Blueberry Tek Kişilik Uyku Seti bu ürünler arasında bulunur.

Karaca’da yer alan çeşitli nevresim takımı ve çarşaf seçenekleri arasından ihtiyacınıza uygun ürünleri rahatlıkla bulabilirsiniz. Ek olarak satın alma sırasında Karaca’nın sunduğu avantajlı fiyatlardan ve size özel fırsatlardan yararlanabilirsiniz.