hunkar begendi head 4

Ramazan Tarifleri: Hünkar Beğendi Nasıl Yapılır?

hunkar likedd 1024x648 v2

Kıymalı hünkar beğendi ile Ramazan aylarında sofralarınızı süsleyebilirsiniz. Karaca olarak sizlere sunduğumuz tarifle eşsiz bir iftar yemeği hazırlayabilirsiniz.

hunkar likedd 1024x648 v2

Kıymalı Hünkar Beğendi

Kıymalı hünkar beğendi Osmanlı mutfağından gelen yemek türü olur. Yemekte kıyma, patlıcan, süt, tereyağı kullanılır. Patlıcanlar közlenir, ezilir ve üzerine kıymalı sos dökülerek hazırlanır. En son kısımda tereyağı ve kaşar peyniri eklenerek fırında ısıtılır.
Hazırlama Süresi 30 dakika
Pişirme Süresi 30 dakika
Toplam Süre 1 saat
Kategori Ana Yemek
Mutfak Türk Mutfağı
Porsiyon 4
Kalori 435 kcal

Kıymalı Hünkar Beğendi Yaparken Kullanabileceğiniz Ev Aletleri

Kıymalı Hünkar Beğendi Malzemeleri
  

  • 2 adet patlıcan
  • 500 gr kıyma
  • 2 adet domates
  • 1 adet soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 çay bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • Tuz karabiber, pul biber

Kıymalı Hünkar Beğendi Nasıl Yapılır
 

  • Patlıcanları közleyip kabuklarını soyarak ezebilirsiniz.
  • Kıymayı bir tavada kavurduktan sonra üzerine doğranmış soğan, sarımsak ve rendelenmiş domatesleri eklemeniz gerekir.
  • Salçaları üzerine ilave ederek kavurmaya devam edebilirsiniz.
  • Kıymalı harcın üzerine ezilmiş patlıcanı ekleyerek harcı harmanlamanız gerekir.
  • Sütü bu aşamada ekleyip karıştırmaya devam edebilirsiniz.
  • Tuz, karabiber ve pul biberi ilave ederek karıştırma işlemini sürdürün.
  • Hazırladığınız karışımı borcam ya da fırın kabına dökebilirsiniz.
  • Üzerine tereyağı ve rendelenmiş kaşar peyniri serperek ek lezzet katabilirsiniz.
  • 200 derecede önceden ısıtılmış fırında 20-25 dakika kadar pişirmeniz gerekir.
  • Sıcak servis yaparak tüketimi önerilir..

Video

Besin Değeri

Serving: 250gCalories: 435kcalCarbohydrates: 14gProtein: 30gSaturated Fat: 11gPolyunsaturated Fat: 14gCholesterol: 98mgSodium: 329mgPotassium: 994mgFiber: 6gSugar: 6gVitamin A: 2373IUVitamin C: 17mgCalcium: 239mgIron: 3mg
Etiket Hünkar Beğendi Tarifi, Kıymalı Hünkar Beğendi, ramazan tarifleri

Kıymalı Hünkar Beğendi Yemeği Püf Noktası

hunkar liked 1 1024x576 v2

Kıymalı hünkar beğendi yemeği Türk mutfağında sıkça tercih edilen yemeklerden biri olur. Yemeğin yapımında kullanılan malzemeler ve uygulanan yöntemler yemeğin lezzetini belirler. Yöntemler en önemli kısım olur. Lezzetli yemeğin hazırlanmasında dikkat edilmesi gereken birçok nokte yer alır.

Hünkar beğendi yemeğinin en önemli malzemeleri arasında patlıcan bulunur. Patlıcanların lezzetli beğendi haline gelebilmesi için öncelikli olarak uygun şekilde kızartılması gerekir. Patlıcanları kızartmadan önce büyük patlıcan tercih ediyorsanız kabuklarını soymanız tavsiye edilir.

Kabukları soyulduktan sonra patlıcanları ince dilimleyerek kesebilir ve bol sıcak yağda kızartabilirsiniz. Kızartma işlemi uygulamasında patlıcanların fazla yağ çekmesini önlemek istiyorsanız patlıcanları kağıt havlu üzerine koyarak bekletebilirsiniz. Hünkar beğendi nasıl yapılır sorusuna cevabı bu yazıda bulabilirsiniz.

Hünkar beğendi yemeğinin önemli özelliklerinden biri beğendinin kıvamı olur. Beğendinin kıvamını ayarlarken beğendiye eklenecek süt miktarı önemli görülür. Süt miktarı az kullanılırsa beğendi kıvamı çok sert olabilir. Fazla miktarda süt kullanmanız beğendi kıvamını çok yumuşak yapabilir. 

Süt miktarını kontrollü şekilde ekleyerek beğendi kıvamını ayarlamanız önem taşır. Beğendinin pürüzsüz olmasını sağlamak için patlıcanları ezebilirsiniz. Ezmeden önce iyi pişmiş ve yumuşak olmasını sağlayabilirsiniz.

Kıymalı hünkar beğendi yemeğinin önemli malzemesi arasında kıymalı harcı yer alır. Kıymalı harç için kıymayı doğru şekilde kavurmanız gerekir. Kıymayı kavurmadan kıymayı tuz ve baharatlarla birlikte karıştırabilirsiniz. Kıymayı suyunu salana kadar yüksek ateşte kavurarak lezzetli iç elde edebilirsiniz. 

Kıyma suyunu bırakınca suyunu çekene kadar kısık ateşte kavurmaya devam etmeniz gerekir Kıymalı harç hazır olduğunda beğendi üzerine dökerek servis edebilirsiniz.

Lezzetli yemek genel olarak sıcak olarak servis edilir. Yemeğin uygun sıcaklığını korumak için beğendiyi sıcak tutan kapta bekletebilirsiniz.

Yemeğin servisini yaparken üzerine kıymalı harcı dökebilir ve yanında pilav, salata gibi ek ürünler ile servis edebilirsiniz. Yemeğin daha lezzetli olmasını istiyorsanız üzerine tereyağlı sos ya da domates sosu ekleyebilirsiniz.

Kıymalı Hünkar Beğendi Yemeği Pişirme Önerileri

hunkar liked 1024x576 v2

Kıymalı hünkar beğendi yemeğinin en temel malzemeleri arasında patlıcan bulunur. Patlıcanların lezzetli beğendi sosuna dönüşmesi için uygun şekilde hazırlanmaları gerekir.

Öncelikli olarak patlıcanları seçerken taze ve sağlam seçmeye özen göstermeniz tavsiye edilir. Patlıcanları yıkayarak kabuklarını soyabilirsiniz. Bu işlemden sonra patlıcanları ince dilimler halinde kesebilir ve bol sıcak yağda kızartabilirsiniz. Kızartma işlemi sırasında patlıcanların fazla yağ çekmesini istemiyorsanız patlıcanları kağıt havlu üzerinde birkaç dakika bekletebilirsiniz.

Beğendi sosu kıymalı hünkar beğendi yemeğinin ana unsurlarından biri olarak kabul görür. Beğendinin kıvamı kullanılan süt miktarına bağlı değişim gösterir. Süt miktarı az kullanılırsa beğendi kıvamı çok sert olabilir. Yumuşak kıvam elde etmek için fazla süt kullanımı yapabilirsiniz.

Pişirme sırasında süt miktarını kontrollü şekilde ekleyerek beğendi kıvamını ayarlamak önemli görülür. Beğendinin pürüzsüz olmasını sağlamak adına patlıcanları ezmeden önce iyi pişirebilir ve yumuşak olmalarını sağlayabilirsiniz.

Kıymalı hünkar beğendi yemeğinin diğer önemli malzemeleri arasında kıymalı harç gelir. Kıymalı harç için kıymayı uygun şekilde kavurmak önemli olur. Harcı yüksek ateşte kavurmanız lezzetli karışım elde etmenize destek olur.

Karışım suyunu çektikten sonra kısık ateşte kavurmaya devam edebilirsiniz. Kıymalı harç hazır olduğunda birleşimi tamamlayabilir, afiyet ile tüketebilirsiniz. Bu tarifi tavuklu hünkar beğendi olarak da pişirebilirsiniz.

Kıymalı Hünkar Beğendi Yemeği Nasıl Servis Edilir?

Yemek servisi yiyeceklerin sunulması ve servis edilmesi sürecini kapsar. Bu süreçte yiyeceklerin sunumu, sunulduğu tabakların seçimi ve sunum stili gibi noktalar da dikkate alınması gereken kısımlar olur.

Hazırlanan yiyecekler sunum için uygun tabaklara alınarak servis ikramı yapılabilir. Yemek servisi yemek deneyiminin önemli parçası haline gelir. Servis müşterilerin yemeğin tadı ve sunumu hakkında olumlu ve olumsuz düşünceleri üzerinde büyük oranda etki bırakır.

Kıymalı hünkar beğendi yemeği Türk mutfağındaki en sevilen yemekler arasında yerini alır. Bu yemek hazırlanırken doğru malzemeleri seçmek ve doğru pişirme tekniklerini uygulamak önemli olur. Yemeğin doğru şekilde servis edilmesi önem taşır. Kıymalı hünkar beğendi yemeğini servis ederken önerileri dikkate alabilirsiniz.

Yemeğin servisini yaparken yemeği sıcak tutmaya özen göstermeniz önerilir. Yemeğin sıcak servisini yapmanız beğendinin kıvamını korur ve yemeğin lezzetini artırır.

Yemeğini servis ederken yemeği tabaklara paylaştırabilirsiniz. Beğendi sosunu tabağa uygun şekilde yerleştirerek üzerine kıymalı harcı ekleyebilirsiniz. Kızarmış patlıcan dilimlerini harcın üzerine yerleştirerek sunumu estetik hale getirebilirsiniz.

Hünkar beğendi yanına ne gider diye düşünüyor olabilirsiniz. Kıymalı hünkar beğendi yemeğinin sunumunu hoş hale getirmek için yemeği süsleyebilirsiniz. Süsleme yapmak için yemeğin üzerine birkaç tane taze kekik yaprağı ekleyebilir ve yemeği servis ederken yanında kızarmış ekmek dilimleri de ekleyebilirsiniz.

Kıymalı hünkar beğendi yemeğinin yanında servis etmek için taze yoğurt tercih edebilirsiniz. Yoğurt yemeğin baharatlı lezzetini dengeleme adına önemli olur. Yoğurdu bir tabağa koyabilir ve üzerine taze nane yaprakları eklemesi yapabilirsiniz. Yoğurdu yemeğin yanında sunarak ve konuklarınızın istediği miktarda yoğurt almasına olanak tanıyabilirsiniz.

Lezzetli yemeğini servis etmeden önce yemeği sıcak tutmaya özen göstermeniz önerilir. Yemeği sıcak fırında ya da termos kapta sıcak tutabilirsiniz. Bu uygulama yemeğin lezzetini korur ve misafirlerin yemeği iyi bir şekilde tüketmelerine destek olur.