ramazanserbeti2

Ramazan Şerbeti: Ferahlatıcı ve Lezzetli Tarifler

11 ayın sultanının gelmesiyle birlikte iftar sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan Ramazan şerbeti tarifi araştırılmaya başlıyor! Özlemle beklenen bir serinlik ve tat kaynağı olan bu içecek, pek çok kişinin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. 

Ezanın okunmasıyla birlikte alınan ilk yudumlar, sıcak günlerin ardından gelen serinliği beraberinde getiriyor. Ramazan şerbeti ise bu özel anlara tatlı bir hava katıyor. 

Renkli ve mis kokulu Ramazan şerbeti çeşitleri, sofralara ayrı bir neşe katarken geleneksel lezzetlerin de unutulmaz bir parçasını oluşturuyor. İçerisinde bulunan taze meyve suyu, baharatlar ve özenle seçilmiş diğer malzemelerle Ramazan şerbeti, hem serinletici bir içecek hem de iftar sofrasının bir incisi haline geliyor. Bu lezzeti ilk kez tadacak olanlar ise Ramazan şerbeti nasıl yapılır sorusunun yanıtını araştırıyor. Sizler de evde Ramazan şerbeti nasıl yapılırı merak ediyorsanız özel olarak hazırladığımız bu tarifi deneyebilirsiniz!

ramazanserbeti3

Ramazan Şerbeti Nasıl Yapılır?

Ramazan şerbeti, tarih boyunca oruç tutanları serinleten ve enerji veren özel bir içecek olarak kendine has bir yere sahip. Tarihi, asırlar öncesine dayanan bu nefis içeceğin izleri, İslam kültüründe derin köklere sahip bir geleneği yansıtıyor. Osmanlı şerbeti tarifinin farklı coğrafyalarda çeşitli tatlar kazanarak günümüze ulaştığı biliniyor. 
Ramazan şerbeti içindekiler sayesinde sadece susuzluğu gidermekle kalmıyor aynı zamanda geleneksel bir paylaşım aracı niteliği de taşıyor. Osmanlı İmparatorluğu’nda saray sofralarından halka kadar geniş bir yelpazede yayılan Ramazan şerbeti- hibiskus farklı kültürlerin etkileşimiyle zenginleşerek günümüzde de oldukça sık tüketilen içecekler arasında bulunuyor. Her yıl Ramazan ayında bardak bardak tüketilen bu lezzet, faydalarıyla da pek çok kişinin ilk tercihi oluyor. Sizler de evde Osmanlı şerbeti çeşitleri hazırlamak için derin bir çelik tencere, sürahi ve birkaç temel malzemeden yararlanabilirsiniz. Hem pratik hem de lezzetli bir içeceğe imza atabilirsiniz!

ramazanserbeti1

Geleneksel Ramazan Şerbeti Tarifi…

Geleneksel Ramazan şerbeti tarifi için ilk olarak şeker ve suyu bir tencerenin içine alın. Diğer malzemeleri de sırasıyla ekledikten sonra şerbeti kaynamaya bırakın. Tarifi eksiksiz bir şekilde uygulamanızın ardından buzdolabına koyun. Buzdolabında soğuttuktan sonra dilediğiniz zaman tüketin. Afiyet olsun…
Hazırlama Süresi 10 dakika
Pişirme Süresi 20 dakika
Toplam Süre 30 dakika
Kategori İçecekler
Mutfak Türk Mutfağı
Porsiyon 5 kişi
Kalori 106 kcal

Geleneksel Ramazan Şerbeti Tarifi… Yaparken Kullanabileceğiniz Ev Aletleri

Geleneksel Ramazan Şerbeti Tarifi… Malzemeleri
  

  • 6 sb su
  • 3/4 sb toz şeker
  • 1 sb vişne
  • 10 adet kurutulmuş erik
  • 1 sb kuru üzüm
  • 5 g taze zencefil
  • 1 adet çubuk tarçın
  • 6 adet karanfil

Geleneksel Ramazan Şerbeti Tarifi… Nasıl Yapılır
 

  • Öncelikle derin bir tencereye su ilave edin.
  • Kabuğunu soyduğunuz kök zencefil, çubuk tarçın ve karanfili ekleyin.
  • Kaynamaya başlayan suyun içine toz şekeri atın ve karıştırın. Sap kısımlarını ayırdığınız üzüm ve erikleri de ekleyin.
  • Tüm malzemeleri ekledikten sonra 5 dakika daha kaynatın.
  • Taze vişneleri de suyun içine ekledikten sonra 2-3 dakika daha kaynatın.
  • Kaynayan şerbeti ılıması için bir kenara alın.
  • Şerbet ılıdıktan sonra tanelerini süzgeç yardımıyla ayırın.
  • Tanesini ve suyunu birbirinden ayırdığınız şerbeti sürahiye koyun.
  • Dolapta 1-2 saat soğuttuktan sonra afiyetle tüketebilirsiniz.

Besin Değeri

Serving: 200gCalories: 106kcalCarbohydrates: 25.6g
Etiket Ramazan Şerbeti Tarifi

Ramazan Şerbeti Yapımı Püf Noktaları

Ramazan şerbeti yapımında bazı püf noktalara dikkat etmek istenen lezzete ulaşmak için son derece önemli. Birbirinden farklı şerbet tariflerini uygularken dikkat edilmesi gereken püf noktalar şu şekilde sıralanıyor:

Malzeme Seçimi

Ramazan şerbeti malzemeleri arasında birkaç temel gıda bulunuyor. Bu malzemelerin kaliteli olması ise Ramazan şerbeti faydalarından maksimum seviyede yararlanmayı mümkün kılıyor. Profesyonel şefler, kesme tahtası, bıçak ya da diğer mutfak gereçlerinin yanı sıra kullanılan malzemelerin de kaliteli olması gerektiğini belirtiyor.

Malzeme Miktarı

Her tarifte olduğu gibi şerbet yaparken de malzemelerin miktarına dikkat etmek gerekiyor. Tarçın ya da diğer malzemelerin ne çok az ne de çok fazla kullanılmaması son derece önemli. Fazla geleceğini düşündüğünüz malzemeleri bıçak yardımıyla keserek tarifte belirtilen miktara getirebilirsiniz.

Ramazan Şerbeti ile En İyi Neler Gider?

Ramazan şerbeti, iftar sofralarında tüketildiğinde, birbirinden lezzetli ve hafif atıştırmalıklarla mükemmel bir uyum yakalıyor. Tarihi ve kültürel derinliklere sahip olan bu içeceğin yanına en iyi ne gider sorusu da pek çok kişi tarafından araştırılıyor.  Sunum tepsisine eklenebilecek taze hurma ve kuru yemişler, Ramazan şerbetinin tatlı ve hafif ekşi notasıyla muazzam bir denge oluşturuyor. Yanına yakışacak diğer lezzetler ise şu şekilde sıralanıyor:
Beyaz peynir
Zeytin
Taze
Zencefilli kurabiye
Tarçınlı havuçlu kek
Et yemekleri
Kuş üzümlü pilav
Şerbetin ferahlatıcı etkisiyle bir araya geldiğinde sofrada hoş bir uyum elde ediliyor. İçindeki baharatlar ve meyve suyu ile zenginleşen Ramazan şerbeti, ana yemeklerin yanında da tercih edilebiliyor. Sizler de damak tadınıza uygun olan yemekleri yaparak birbirinden keyifli sofralara imza atabilirsiniz.

ramazanserbeti4