kirazsapicayi1

Kiraz Sapı Çayı Nedir, Faydaları Nelerdir?

Sağlıklı beslenmek isteyenlerin sıklıkla tükettiği bitki çaylarından biri olan kiraz sapı, A, C ve E vitaminleri açısından oldukça zengin olmasıyla biliniyor. Gülgiller familyasına ait olan kirazın sapından elde edilen bu bitki çayı, birbirinden farklı pek çok faydaya sahip olması sebebiyle pek çok kişi tarafından tüketiliyor.

Ödem attırıcı etkisiyle sindirim sistemini destekleyen bir besin kaynağı olsa da kiraz sapı çayını doğru miktarda tüketmek faydalarının tamamından yararlanmak için oldukça önemli. Sizler de bu bitki çayı ile ilgili pek çok şeyi öğrenmek ve faydalarından yararlanmak istiyorsanız özenle hazırladığımız bu içeriği okumaya devam edebilirsiniz!

kirazsapicayi2

Kiraz Sapı Çayı: Doğadan Gelen Şifa

Yaz mevsiminin sevilen meyvelerinden biri olan kiraz, hem lezzetiyle hem de faydalarıyla öne çıkıyor. İçeriğinde yer alan doğal bileşenler sayesinde tabiatın zengin şifa kaynaklarından biri olarak biliniyor. Kiraz sapı çayı neye iyi gelir? sorusu ise pek çok kişi tarafından merak edilenler arasında yer alıyor. Yaz ve kış aylarında yoğun tüketim oranıyla isminden söz ettiren doğal kiraz sapı çayı birbirinden farklı pek çok rahatsızlığa iyi geliyor. Karaca french press kullanarak hazırlayabileceğiniz bu çay ile sindirim sistemi sorunlarının önüne geçebilirsiniz. 

Bitkisel şifa kaynağı olması sayesinde vücudunuzda yer alan birçok rahatsızlığa çözüm bulabilirsiniz.

Kiraz Sapı Çayı Nedir?

Kuzey Anadolu ve Güney Kafkasya anavatanında yetişen kiraz, gülgiller familyasına ait bir meyve. Rengini flavanoid ve antosiyanin adlı polifenollerden alan bu meyve, besleyiciliği ve iyileştirici etkisi yüksek olan bir meyve olarak öne çıkıyor. Çekirdek, meyve eti ve sap kısmından meydana gelen kirazın her bir bölümünden yararlanmak mümkün. Bu meyvenin sap kısmından elde edilebilen çay; kalp damar sağlığını iyileştirici, ödem attırıcı, böbrek taşını ve hipertansiyonu düşürücü etkileriyle biliniyor. Kirazın yalnızca meyve kısmını değil sap kısmında bulunan faydalarından da yararlanmak için Karaca’dan alabileceğiniz su ısıtıcısını kullanarak hazırlayabilirsiniz.

Kiraz Sapı Çayı Nasıl ve Ne Kadar Tüketilmeli?

Ödem attırıcı ve idrar söktürücü faydaları ile bilinen bu bitkinin faydalarından yararlanamak için ‘Kiraz sapı çayı ne kadar tüketilmeli?’ sorusunun yanıtının bilinmesi oldukça önemli. Hazırlaması oldukça basit olan kiraz sapı çayının önerilen tüketim miktarı yaş gruplarına ve sağlık durumlarına göre değişim gösteriyor. Herhangi bir sağlık sorunu olmayan ve 18 yaşın üstünde olan bireylerin gün içinde 1-3 fincan aralığında tüketim gerçekleştirmesinde herhangi bir sorun bulunmuyor.

kirazsapicayi3 1

Kiraz Sapı Çayı Nasıl Yapılır?

Taze olarak tükettiğiniz kirazların saplarını kurutarak veya aktarlardan kuru olarak temin edebileceğiniz kiraz saplarını Karaca demlik modellerini kullanarak kolay bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Kiraz sapı çayını hazırlamak için 1 su bardağı kurutulmuş veya taze kiraz sapı ve 2 su bardağı su gerekiyor. 2 su bardağı suyu kaynatarak bitki çayını hazırlamaya başlayabilirsiniz. Kaynamış olan sıcak suya 1 su bardağı kurutulmuş kiraz sapını ekleyebilirsiniz. Sıcak suya eklediğiniz kiraz saplarını 7-10 dk aralığında demleyebilirsiniz. Demlemiş olduğunuz bitki çayını süzdükten sonra damak tadınıza bağlı sıcak veya soğuk olarak tüketebilirsiniz.

Kiraz Sapı Çayı Ne Zaman İçilir?

Kiraz sapı çayını günün her saatinde tüketebilirsiniz. Bitki çayının zayıflamayı desteklemesi amacıyla tüketmek istiyorsanız günde 1-3 fincan bitki çayını aç karnına içebilirsiniz. Yeni doğum yapmış annelerin sıklıkla merak ettiği konulardan biri olan emziren anne kiraz sapı çayı içebilir mi sorusunun yanıtını da merak ediyor olabilirsiniz. Emziren annelerin bitkinin türü her ne olursa olsun tüketimi öncesinde 
doktor onayı almaları öneriliyor. Anne sütünün tadında oluşan değişikliğin bebeğe etki edebileceğinin unutulmaması gerekiyor.

kirazsapicayi4

Kiraz Sapı Çayı Faydaları

Kiraz sapı çayının birbirinden farklı pek çok faydası olduğundan söz etmek mümkün. Ödem giderici, sindirimi kolaylaştırıcı ve böbrek taşı düşürücü özelliklerinin yanı sıra birbirinden farklı faydaları ile bilinen bu bitki çayının faydaları ve kiraz sapı çayı zayıflatır mı sorusunun yanıtı şu şekilde verilebiliyor:

  • Böbrek ve idrar yolu sağlığına pek çok katkısı bulunuyor. Düzenli olarak kullanılması halinde böbrek ve idrar yollarının temizlenmesini sağlıyor.
  • Vücuttaki toksinleri dışarı atarak organların düzenli olarak çalışmasına katkı sağlıyor.
  • İçeriğinde yer alan potasyum miktarı idrar söktürücü etkide bulunuyor. Bu sayede idrar probleminin önüne geçiliyor.
  • Böbrekte taş oluşumunu engelliyor olması da bilimsel bir gerçek. Böbrek taşı problemi yaşayanların da bu çayı düzenli olarak tüketmeleri öneriliyor.
  • Doğru miktarda tüketilmesi halinde leke, siyah nokta ve sivilce probleminin giderilmesini sağlıyor.
  • Kadınların regl döneminde yaşadığı şişkinlik ve sancıların etkisini azaltıyor.

Kiraz Sapı Çayı Zararları

Her bitki çayında olduğu gibi aşırı tüketimde kiraz sapı çayı zararları ile karşılaşılabiliyor. Bu nedenle bitkinin türü her ne olursa olsun çayının ‘aşırı’ miktarda tüketilmemesi gerekiyor. Vücut sağlığına faydaları saymakla bitmeyen bu bitki çayının hamilelikte veya diğer ilaçlarla birlikte kullanıldığında süt azaltıcı etkisi bulunabiliyor. Kiraz sapı çayını tükettiğinizde vücudunuzda şişlik, kızarıklık veya kaşıntı olması durumunda bitki çayına karşı alerjik reaksiyon gösteriyor olabilirsiniz. Böyle bir durum yaşamanız halinde tüketmeyi sonlandırmanız gerekiyor.

Günde 1-3 fincandan fazla kiraz sapı çayı tüketimi vücutta kaşıntı ve leke oluşumuna neden olabiliyor. Herhangi bir sorunla karşı karşıya kalmamanız adına genel sağlık durumunuz ve kullandığınız ilaçları göz önüne alarak tüketim gerçekleştirmeniz öneriliyor.

Kiraz Sapı Çayı Nasıl Saklanmalı?

Bitki çaylarının zayıflatıcı ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkilerinden faydalanmak için doğru koşullarda muhafaza etmeniz oldukça önemli. Kurutulmuş kiraz saplarını hava almayan bir yerde muhafaza etmek dikkat etmeniz gereken en önemli kural oluyor. Çayınızın tat ve kalitesinin olumsuz yönde etkilenmemesi için güneş almayan ve yüksek ısıya maruz kalmayan bir alanda saklanması gerekiyor. 
Kiraz saplarının hava ile temas etmesini engellemek için cam kavanozları veya Karaca saklama kabı modellerini keşfedebilirsiniz. Bu sayede hem hava almasını engelleyebilir hem de sağlıklı bir tüketimi mümkün kılabilirsiniz. Tüketim gerçekleştirmek istediğinizde çayınızı Karaca saklama kabından çıkarabilir, sıcak suyu kaynattıktan sonra pratik bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Hem sevdikleriniz hem de sizin bu doğal lezzetin tadını çıkarmasını sağlayabilirsiniz.

kirazsapicayi5