hurmafaydalari1

Hurmanın Faydaları: Sağlıklı Yaşam İçin Enerji Dolu Bir Mucize!

Sağlıklı yaşamın vazgeçilmez parçası olan beslenme alışkanlıkları, doğal ve besleyici bir gıdaları tüketmekten geçiyor. Birbirinden farklı pek çok sağlıklı gıda, hem yaşam standartlarının yükselmesini hem de vücut değerlerinin son derece ideal olmasını sağlıyor. Beslenme düzenine dikkat edenlerin tüketebileceği hurmanın faydaları ise saymakla bitmiyor!

Yaş hurma besin değeri yüksek bir meyve olarak öne çıkıyor. İçeriğinde bulunan doğal şeker, vücuda hızlı bir enerji sağlarken lifli olması ise sindirim sistemini düzenleyerek tokluk hissi yaratıyor. Tüm bunların yanı sıra potasyum, magnezyum, demir, fosfor gibi önemli mineralleri ve çeşitli vitaminleri içermesi de bağışıklık sistemini desteklemesini sağlıyor. Saklama kabında uzun süre tazeliğini koruyarak muhafaza edilebilen bu meyve, hem diyet yapanlar hem de sağlıklı beslenenler tarafından tercih edilebiliyor. Pek çok tarifin içinde de harika bir uyum yakalıyor! Sizler de hurmanın faydaları nelerdir sorusunun yanıtını arıyor, bu değerli meyveyi nasıl tüketebileceğinizi merak ediyorsanız içeriğin devamını okuyabilirsiniz.

Hurma Nasıl ve Ne Kadar Tüketilmeli?

Hurmanın faydaları ne kadar fazla olursa olsun diğer meyveler gibi bu gıdanın tüketiminde de aşırıya kaçmamak gerekiyor. Bu nedenle tüketim gerçekleştirirken porsiyon kontrolü yapmak son derece önemli. Günde birkaç adet hurma tüketerek hem enerji ihtiyacının karşılanması hem de hurmanın besin değerinden maksimum seviyede yararlanmak mümkün. Pek çok vitamin ve minerali içeren kuru hurma faydalarından tamamen yararlanmak ve metabolik rahatsızlıklardan kurtulmak isteyenlerin bu miktarın üstüne çıkmamaları öneriliyor. Özellikle şeker hastası olan bireylerin hurma tüketimine dikkat etmeleri gerekiyor. Bu rahatsızlığa sahip olanların taze hurma tercih etmeleri ve işlenmiş ürünlerden kaçınmaları büyük öneme sahip. 
Sizler de günde 1-2 adet hurmayı, salatalar, smoothie blender yardımıyla hazırlanan içecekler veya atıştırmalık olarak çeşitli şekillerde tüketebilir ve dengeli beslenme düzeninizin bir parçası haline getirebilirsiniz.

hurmafaydalari2

Hurmanın Faydaları Nelerdir? Zararı Var Mıdır?

Hem çiğ hem de işlenmiş olarak tüketilebilen hurma, birbirinden farklı pek çok faydaya sahip. Bu faydaların beraberinde önerilen miktarda tüketilmediğinde ise her besinde olduğu gibi hurmada da bazı zararlar ile karşılaşmak mümkün. Tok ya da aç karnına hurma yemenin faydaları şu şekilde sıralanıyor:
Hurma doğal şeker içerdiği için son derece sağlıklı bir enerji kaynağı. Gün içinde ihtiyaç duyduğunuz enerjiyi 1-2 adet hurma tüketerek elde edebilirsiniz.
Lif bakımından zengin olduğu için sindirim sistemini düzenliyor. 
Bağırsak sağlığını destekliyor ve tokluk hissi sağlıyor.
Hurmada hangi vitamin var sorusunun yanıtı ise potasyum, magnezyum, demir ve fosfor oluyor. Bu vitamin ve mineraller kas fonksiyonları, kemik sağlığı ve kan oluşumu için önem taşıyor. 
Meyvenin içinde bulunan antioksidan, vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerinden koruyor ve hücresel yaşlanmayı yavaşlatıyor.
Hurma çekirdeği faydaları arasında ise metabolizmayı hızlandırması yer alıyor.
Tüm bunların yanı sıra bu sağlıklı meyvenin aşırı tüketilmesi kan şekerinin artmasına neden olabiliyor. Bu nedenle diyabeti olan bireylerin porsiyon kontrolüne dikkat etmeleri önemli. Alerjik bünyeye sahip olan kişilerin de doktor onayı almadan tüketim gerçekleştirmeleri önerilmiyor. Uygun miktarlarda tüketildiğinde hurma, dengeli bir diyetin bir parçası olarak sağlık için birçok fayda sağlıyor. Sizler de önerilen porsiyonlarda dikkat ederek hurma vitamin değerlerinden yararlanabilir, son derece sağlıklı seçimlerde bulunabilirsiniz

Hurma Hangi Koşullarda Saklanmalı?

Kuru hurma besin değerinin korunması için doğru bir şekilde saklanması gerekiyor. Öncelikle, bu meyvenin ağzı kapaklı çerezliklerde muhafaza edilmesi en doğru yöntem oluyor. Bu şekilde hava almaması uzun süre tazeliğini korumasını sağlıyor.
Kuru ve gölge bir yerde muhafaza etmek de oldukça önemli. Oda sıcaklığında uzun süre bırakılan hurmalar, çabuk bozulma riski ile karşı karşıya kalabiliyor. Doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmamasına da dikkat edilmesi gerekiyor. Buzdolabında saklanan hurmalar, tazeliğini daha uzun süre koruyor ve küflenme riski minimuma indirgeniyor. Bu eşsiz meyveyi doğrayıcı ve rondo kullanarak püre kıvamına getirebilir ve buzdolabında uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Saklama gerçekleştirirken hurmaların iç sıcaklığına dikkat etmeli ve donma noktasına gelmelerine izin vermemelisiniz. Dilerseniz hava geçirmez bir kap veya torba da kullanabilirsiniz. Meyveler bu sayede dış etkenlerden korunarak daha uzun süre dayanabilir. Tüm bunların yanı sıra farklı olgunluktaki hurmaları aynı kapta saklamak, olgun olanların çabuk bozulmasına neden olabiliyor. Bu nedenle taze ve olgun hurmaları ayrı kaplarda saklamanız öneriliyor.

hurmafaydalari3

Hurmanın Besin Değeri 

Hurmanın kalorisi ve besin değeri türüne göre değişim gösterebiliyor. Bu nedenle 3 hurma kaç kalori sorusunun yanıtını araştıran kişilerin meyvenin kuru mu yoksa yaş mı olduğuna dikkat etmeleri gerekiyor. 3 adet kuru hurma yaklaşık 90 kalori içeriyor. Fakat günde 1-2 adet hurma, tüm enerji ihtiyacının karşılanması için yeterli oluyor. 1 adet kuru hurmada 28 kalori bulunuyor. 1 adet hurma besin değeri şu şekilde sıralanıyor:

  • Porsiyon Boyutu: 10 gr
  • Kalori: 28 kcal
  • Karbonhidrat: 7.5 gr
  • Protein: 0.18 gr
  • Yağ: 0.02 gr
  • Kalsiyum (mg): 6.4
  • Kolesterol (mg): 0
  • Lif (g): 0.67
  • Vitamin A (iu): 14.9
  • Vitamin C (mg): 0
  • Demir: 0.09
  • Sodyum (mg): 0.01

Bu lezzetli meyveyi günlük hayatınızın bir parçası haline getirerek tüm besin değerlerinden faydalanabilir, son derece sağlıklı bir vücuda sahip olabilirsiniz.

hurmafaydalari4 1